[responsive_menu]

Co to jest Moringa? Skład, właściwości, przeciwwskazania i zastosowanie drzewa chrzanowego

moringa właściwości działanie

Drzewo Moringa oleifera od wielu lat jest źródłem pożywienia oraz lekarstwem w medycynie tradycyjnej. Choć w rodzimych krajach jest powszechnie stosowane to w Europie nadal jest mało znaną rośliną. Czy drzewo chrzanowe jest w pełni bezpieczne? Jakie korzyści zdrowotne oferuje Moringa?

Moringa olejodajna

Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pęcherza i dolnych dróg moczowychDowiedz się więcej >

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), znana również pod nazwą drzewo chrzanowe, jest tropikalnym gatunkiem drzewa rosnącego w północno-zachodnich Indiach, Pakistanie, innych krajach Azji, a także w Afryce, Ameryce Południowej. Zastosowanie w celach jadalnych oraz w ziołolecznictwie znalazły przede wszystkim liście Moringi. Nic dziwnego, ponieważ są dobrym źródłem białka, minerałów, β-karotenu oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych. W celach leczniczych używane są również owoce, nasiona oraz kora drzewa.

Skład Moringi

Najlepsze akcesoria gamingowe - sprawdź aktualne promocjeDowiedz się więcej >

Kaloryczność owoców Moringi wynosi 37 kcal na 100 g, a liści 64 kcal na 100 g. Owoce zawierają przede wszystkim witaminę C, magnez, potas a także błonnik pokarmowy. Nasiona są źródłem białka, kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, palmitooleinowy, stearynowy, arachidonowy), steroli roślinnych (m.in. β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol), żelaza, fosforu, wapnia oraz witaminy E.

Zapamiętaj:

Moringa olejodajna to tropikalne drzewo cenione przez medycynę ludową, ma działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne.

Z kolei liście Moringi zawierają wiele cennych witamin, minerałów oraz składników o aktywności biologicznej, takich jak:

  • witamina A (11 300 –23 000 IU/100 g);
  • karotenoidy β-karoten (6,66,8 mg/100 g), luteina (37 mg/100g) i zeaksantyna (6 mg/100 g). Co ciekawe zawartość β-karotenu w świeżych liściach jest porównywalna do zawartości w marchwi (6,9 mg/100g) oraz większa niż w dyni (3,6 mg/100g) oraz morelach (2,2 mg/100g). Natomiast w suszonych liściach β-karoten jest bardziej skoncentrowany i jego wartości są wyższe (17,69,6 mg/100 g);
  • witamina C – świeże liście zawierają ok. 200 mg/100g, czyli znacznie więcej niż cytrusy (pomarańcza 50 mg/100g, grejpfrut 38 mg/100g, cytryna 53 mg/100g) Zawartość witaminy C znacznie spada po wysuszeniu liści, ze względu na wrażliwość tej witaminy na ciepło oraz utlenianie;
  • witamina E – świeże liście zawierają około 9 mg/100g witaminy E. Należy pamiętać, że suszenie liści obniża jej zawartość;
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3) – w tym przypadku dane dotyczące dokładnej ilości poszczególnych witamin są dość rozbieżne, niemniej jednak wiadomy jest fakt, że witaminy te występują w liściach Moringi;
  • minerały – potas, fosfor, wapń;
  • białko;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy) i omega-6 (kwas linolowy), a także nasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas palmitynowy);
  • polifenole flawonoidy  i kwasy fenolowe;
  • inne składniki aktywne (alkaloidy, taniny, saponiny, glukozynolaty i powstające z ich rozkładu izotiocyjaniany).

Właściwości Moringi

Preparat na układ krążenia, z koenzymem Q10, wzmacniający serceSprawdź ofertę >

Moringa w badaniach wykazuje działanie:

  • antyoksydacyjne – dzięki obecności flawonoidów oraz kwasów fenolowych, izotiocyjanianów i glukozynolatów oraz dużej zawartości witaminy C, E i β-karotenu;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwbakteryjnie;
  • przeciwgrzybicze;
  • przeciwwirusowe;
  • hipoglikemizujące czyli obniżające poziom glukozy we krwi;
  • poprawiające profil lipidowy obniżają poziom triglicerydów, całkowitego cholesterolu a także frakcji LDL (czyli tzw. „złego cholesterolu”) , przy jednoczesnym wzroście frakcji HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”);
  • hipotensyjne – obniżające ciśnienie krwi;
  • przeciwwrzodowe – chroni przed powstawaniem wrzodów żołądka;
  • hepatoprotekcyjne – czyli ochraniająco na wątrobę;
  • przeciwnowotworowe;
  • ochronne przed chorobą Alzheimera;
  • przyspieszające gojenie ran.

Warto zaznaczyć, że powyższe właściwości Moringi zostały jej przypisane na podstawie badań przeprowadzanych głównie na zwierzętach lub w warunkach in vitro. Potrzebne są dalsze badania zwłaszcza z udziałem ludzi tak, aby mieć pewność jak Moringa wpływa na organizm ludzki. Jak dotąd istnieje zbyt mało badań, które potwierdzałyby powyższe właściwości Moringi w stosunku do ludzi, dlatego nie zaleca się jej stosowania, jako suplementu.

Przeciwwskazania do stosowania Moringi

Cynk organiczny - naturalne wsparcie Twojego zdrowiaDowiedz się więcej >

Moringa jest przeciwwskazana w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy i w konsekwencji działać poronnie. Suplementacja Moringi w dawkach powyżej 3000 mg/ kg m.c może wywoływać działanie genotoksyczne, czyli takie, które prowadzi do zmian i uszkodzeń w materiale genetycznym, co może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Co więcej przewlekłe spożywanie liści w dużej ilości może powodować uszkodzenia nerek i wątroby. Odkryto również, że Moringa może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, ponieważ hamuje enzym o nazwie CYP3A4, który metabolizuje wiele leków. Zahamowanie przez Moringę tego enzymu powoduje wzrost stężenia przyjmowanych leków w organizmie, co może skutkować wzrostem ich działań niepożądanych.

Czy wiesz że:

Moringa olejodajna jest niewskazane dla kobiet w ciąży?

Zastosowanie Moringi

Suplement diety opracowany specjalnie dla kobiet w ciąży od 13. tyg. do końca karmienia piersiąDowiedz się więcej >

W medycynie tradycyjnej liście Moringi stosuje się w leczeniu malarii, chorób pasożytniczych, zapalenia stawów, obrzęków, skaleczeń, chorób skóry, schorzeń układu moczowo-płciowego, nadciśnienia, cukrzycy, a także do wywołania laktacji oraz w celu poprawy odporności. Z kolei kora Moringi jest gotowana w wodzie oraz maczana w alkoholu, dzięki czemu otrzymuje się napoje oraz napary stosowane w leczeniu schorzeń układu pokarmowego (ból żołądka, wrzody, niestrawność), problemów ze wzrokiem, bólu stawów, cukrzycy, anemii, nadciśnienia, bólu zęba oraz hemoroidów. Korzenie Moringi nasącza się alkoholem lub wodą i gotuje (najczęściej wraz z innymi ziołami) aby otrzymać napój lub napar, używany w celach przeciwbólowych (m.in. w bólu zęba) oraz w dysfunkcjach seksualnych. Z kolei kwiaty wykorzystywane są w medycynie tradycyjnej, jako afrodyzjak, a także w leczeniu stanów zapalnych.

Drzewo Moringa jest powszechnie stosowane w krajach, w których występuje jako rodzima roślina, mimo to należy zwrócić uwagę na fakt, że jest to medycyna niekonwencjonalna. Nie jest w pełni poznane bezpieczeństwo stosowania liści, kory, owoców Moringi oraz wykonanych z nich przetworów lub suplementów w celach leczniczych. Moringa z pewnością jest rośliną o ciekawym składzie i obiecujących właściwościach potwierdzonych w badaniach na zwierzętach. Rozsądne spożywanie owoców, nasion czy też liści może dostarczyć organizmowi cennych witamin i minerałów. Jednak przy stosowaniu Moringi warto zachować umiar oraz obserwować reakcje organizmu na tę roślinę. Szczególną rozwagę powinny zachować osoby przyjmujące leki oraz cierpiące na choroby przewlekłe.  

Cynk organiczny naturalnie wspiera Twoje zdrowie.
Dowiedz się więcej >
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się Ilość głosów: 14, średnia: 4,71
Co to jest Moringa? Skład, właściwości, przeciwwskazania i zastosowanie drzewa chrzanowego

Loading...

BIBLIOGRAFIA:

1. Leone A., Spada A., Battezzati A., Schiraldi A., Aristil J., Bertoli S.: Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview. Int J Mol Sci. 2015; 16(6), s. 12791–12835. 2. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Grdeń M..: Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera. Medycyna Rodzinna 2017; 2, s. 111-117. 3. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/moringa-oleifera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie prawa zastrzeżone.