Co to jest Moringa? Skład, właściwości, przeciwwskazania i zastosowanie drzewa chrzanowego

Drzewo Moringa oleifera od wielu lat jest źródłem pożywienia oraz lekarstwem w medycynie tradycyjnej. Choć w rodzimych krajach jest powszechnie stosowane to w Europie nadal jest mało znaną rośliną. Czy drzewo chrzanowe jest w pełni bezpieczne? Jakie korzyści zdrowotne oferuje Moringa?

Moringa olejodajna

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), znana również pod nazwą drzewo chrzanowe, jest tropikalnym gatunkiem drzewa rosnącego w północno-zachodnich Indiach, Pakistanie, innych krajach Azji, a także w Afryce, Ameryce Południowej. Zastosowanie w celach jadalnych oraz w ziołolecznictwie znalazły przede wszystkim liście Moringi. Nic dziwnego, ponieważ są dobrym źródłem białka, minerałów, β-karotenu oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych. W celach leczniczych używane są również owoce, nasiona oraz kora drzewa.

Skład Moringi

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Kaloryczność owoców Moringi wynosi 37 kcal na 100 g, a liści 64 kcal na 100 g. Owoce zawierają przede wszystkim witaminę C, magnez, potas a także błonnik pokarmowy. Nasiona są źródłem białka, kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, palmitooleinowy, stearynowy, arachidonowy), steroli roślinnych (m.in. β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol), żelaza, fosforu, wapnia oraz witaminy E.

Zapamiętaj: Moringa olejodajna to tropikalne drzewo cenione przez medycynę ludową, ma działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne.

Z kolei liście Moringi zawierają wiele cennych witamin, minerałów oraz składników o aktywności biologicznej, takich jak:

  • witamina A (11 300 –23 000 IU/100 g);
  • karotenoidy β-karoten (6,66,8 mg/100 g), luteina (37 mg/100g) i zeaksantyna (6 mg/100 g). Co ciekawe zawartość β-karotenu w świeżych liściach jest porównywalna do zawartości w marchwi (6,9 mg/100g) oraz większa niż w dyni (3,6 mg/100g) oraz morelach (2,2 mg/100g). Natomiast w suszonych liściach β-karoten jest bardziej skoncentrowany i jego wartości są wyższe (17,69,6 mg/100 g);
  • witamina C – świeże liście zawierają ok. 200 mg/100g, czyli znacznie więcej niż cytrusy (pomarańcza 50 mg/100g, grejpfrut 38 mg/100g, cytryna 53 mg/100g) Zawartość witaminy C znacznie spada po wysuszeniu liści, ze względu na wrażliwość tej witaminy na ciepło oraz utlenianie;
  • witamina E – świeże liście zawierają około 9 mg/100g witaminy E. Należy pamiętać, że suszenie liści obniża jej zawartość;
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3) – w tym przypadku dane dotyczące dokładnej ilości poszczególnych witamin są dość rozbieżne, niemniej jednak wiadomy jest fakt, że witaminy te występują w liściach Moringi;
  • minerały – potas, fosfor, wapń;
  • białko;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy) i omega-6 (kwas linolowy), a także nasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas palmitynowy);
  • polifenole flawonoidy  i kwasy fenolowe;
  • inne składniki aktywne (alkaloidy, taniny, saponiny, glukozynolaty i powstające z ich rozkładu izotiocyjaniany).

Właściwości Moringi

Moringa w badaniach wykazuje działanie:

  • antyoksydacyjne – dzięki obecności flawonoidów oraz kwasów fenolowych, izotiocyjanianów i glukozynolatów oraz dużej zawartości witaminy C, E i β-karotenu;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwbakteryjnie;
  • przeciwgrzybicze;
  • przeciwwirusowe;
  • hipoglikemizujące czyli obniżające poziom glukozy we krwi;
  • poprawiające profil lipidowy obniżają poziom triglicerydów, całkowitego cholesterolu a także frakcji LDL (czyli tzw. „złego cholesterolu”) , przy jednoczesnym wzroście frakcji HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”);
  • hipotensyjne – obniżające ciśnienie krwi;
  • przeciwwrzodowe – chroni przed powstawaniem wrzodów żołądka;
  • hepatoprotekcyjne – czyli ochraniająco na wątrobę;
  • przeciwnowotworowe;
  • ochronne przed chorobą Alzheimera;
  • przyspieszające gojenie ran.

Warto zaznaczyć, że powyższe właściwości Moringi zostały jej przypisane na podstawie badań przeprowadzanych głównie na zwierzętach lub w warunkach in vitro. Potrzebne są dalsze badania zwłaszcza z udziałem ludzi tak, aby mieć pewność jak Moringa wpływa na organizm ludzki. Jak dotąd istnieje zbyt mało badań, które potwierdzałyby powyższe właściwości Moringi w stosunku do ludzi, dlatego nie zaleca się jej stosowania, jako suplementu.

Przeciwwskazania do stosowania Moringi

Moringa jest przeciwwskazana w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy i w konsekwencji działać poronnie. Suplementacja Moringi w dawkach powyżej 3000 mg/ kg m.c może wywoływać działanie genotoksyczne, czyli takie, które prowadzi do zmian i uszkodzeń w materiale genetycznym, co może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Co więcej przewlekłe spożywanie liści w dużej ilości może powodować uszkodzenia nerek i wątroby. Odkryto również, że Moringa może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, ponieważ hamuje enzym o nazwie CYP3A4, który metabolizuje wiele leków. Zahamowanie przez Moringę tego enzymu powoduje wzrost stężenia przyjmowanych leków w organizmie, co może skutkować wzrostem ich działań niepożądanych.

Czy wiesz że: Moringa olejodajna jest niewskazane dla kobiet w ciąży?

Zastosowanie Moringi

W medycynie tradycyjnej liście Moringi stosuje się w leczeniu malarii, chorób pasożytniczych, zapalenia stawów, obrzęków, skaleczeń, chorób skóry, schorzeń układu moczowo-płciowego, nadciśnienia, cukrzycy, a także do wywołania laktacji oraz w celu poprawy odporności. Z kolei kora Moringi jest gotowana w wodzie oraz maczana w alkoholu, dzięki czemu otrzymuje się napoje oraz napary stosowane w leczeniu schorzeń układu pokarmowego (ból żołądka, wrzody, niestrawność), problemów ze wzrokiem, bólu stawów, cukrzycy, anemii, nadciśnienia, bólu zęba oraz hemoroidów. Korzenie Moringi nasącza się alkoholem lub wodą i gotuje (najczęściej wraz z innymi ziołami) aby otrzymać napój lub napar, używany w celach przeciwbólowych (m.in. w bólu zęba) oraz w dysfunkcjach seksualnych. Z kolei kwiaty wykorzystywane są w medycynie tradycyjnej, jako afrodyzjak, a także w leczeniu stanów zapalnych.

Drzewo Moringa jest powszechnie stosowane w krajach, w których występuje jako rodzima roślina, mimo to należy zwrócić uwagę na fakt, że jest to medycyna niekonwencjonalna. Nie jest w pełni poznane bezpieczeństwo stosowania liści, kory, owoców Moringi oraz wykonanych z nich przetworów lub suplementów w celach leczniczych. Moringa z pewnością jest rośliną o ciekawym składzie i obiecujących właściwościach potwierdzonych w badaniach na zwierzętach. Rozsądne spożywanie owoców, nasion czy też liści może dostarczyć organizmowi cennych witamin i minerałów. Jednak przy stosowaniu Moringi warto zachować umiar oraz obserwować reakcje organizmu na tę roślinę. Szczególną rozwagę powinny zachować osoby przyjmujące leki oraz cierpiące na choroby przewlekłe.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *