Płatki jaglane – właściwości, wartości odżywcze. Kto powinien wprowadzić na stałe do swojej diety płatki jaglane?

Proso należy do roślin  jednorocznych, dziko rosnących głównie na terenach międzyzwrotnikowych. Najpopularniejsze spośród wszystkich gatunków prosa jest tak zwane proso zwyczajne (Panicum miliaceum). W wyniku przeróbki ziaren powstaje z niego głównie kasza jaglana lub równie smaczne i zdrowe płatki jaglane – jakie są ich główne wartości odżywcze i dlaczego powinny na stałe zagościć w naszej kuchni?

Jakie właściwości mają płatki jaglane?

Płatki jaglane ze względu na swoją wartość dietetyczną oraz brak istotnych przeciwwskazań można zakwalifikować do żywności prozdrowotnej. Istotną cechą płatków pochodzących z prosa jest ich łatwostrawność. Właściwość ta związana  jest w dużej mierze ze stosunkowo niską zawartością błonnika pokarmowego. W porównaniu do popularnych ich odpowiedników (płatków żytnich, owsianych, orkiszowych, jęczmiennych) zawierają najmniej włókna (tab.1). Płatki jaglane są więc doskonałym dodatkiem do potraw serwowanych w diecie łatwostrawnej.

Należy jednak podkreślić, iż zestawiając je z innymi rodzajami płatków, przegrywają niestety na wielu polach. Okazuje się, iż charakteryzują się znacznie niższym stężeniem minerałów (Ca, Fe, K, P, Zn, Mn) oraz witamin z grupy B.

Wartości odżywcze płatków jaglanych

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Płatki powstałe z prosa charakteryzują się wysokim stężeniem witaminy E, potocznie zwanej “witaminą młodości”. Związek ten wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także chroni erytrocyty przed przedwczesną ich hemolizą (rozpadem). Płatki jaglane podobnie jak większość produktów zbożowych są uważane za źródło witamin z grupy B. Witaminy te odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Zapamiętaj: Płatki jaglane powstają z rozgniecionych ziaren prosa, nie zawierają glutenu i są lekkostrawne.

W niektórych źródłach przytacza się, iż płatki jaglane są doskonałym źródłem krzemu. Pierwiastek ten znajduje się głównie w produktach zbożowych. Z pewnością obecność mikroelementu podnosi ich wartość odżywczą, niemniej jednak istnieją zdecydowanie lepsze jego źródła.W większym stężeniu mikroelement ten znajduje się m.in. w kaszy gryczanej,  marchwi, bananach czy ziołach takich jak skrzyp i pokrzywa.

Na wartość odżywczą płatków wpływa z pewnością zawartość błonnika frakcji nierozpuszczalnej, w tym głównie β-glukanów. W niedawno opublikowanym badaniu B. Achremowicz zestawione zostały różne rodzaje płatków śniadaniowych. Do porównań włączono płatki zbożowe wyprodukowane m.in. na terenie Polski. Wyróżniono wśród nich   produkty powstałe z ziarna jęczmienia, prosa, pszenicy, orkiszu, gryki i żyta. Niepocieszający jest fakt, iż płatki jaglane nie zawierały praktycznie Beta-glukanów. Badania wykazują, iż to właśnie one w głównej mierze są odpowiedzialne za właściwości hipocholesterolemiczne (obniżenia stężenia cholesterolu lipoprotein LDL) błonnika pokarmowego (6). W pozostałych płatkach owsianych, jęczmiennych i żytnich zawartość ww. związku była stosunkowo wysoka. Wynosiła ona kolejno 1,84; 2,46; 1,62.

Tab.1 Porównanie wartości odżywczych płatków zbożowych

Płatki (nazwa)Białko [%]Popiół [%]Błonnik
ogółem
[%]
Błonnik frakcji nierozpuszczalnej [%]B-glukany
[%]
Owsiane zwykłe12,061,635,333,671,84
Pszenne zwykłe9,391,659,37,920,11
Jaglane zwykłe9,990,893,322,130
Jęczmienne zwykłe8,240,986,273,222,46
Orkiszowe zwykłe11,551,69,67,870,6
Żytnie zwykłe4,31,5313,098,841,62


Źródło: opracowanie własne na podstawie: Tabela 2. Porównanie składu mineralnego płatków zbożowych rożnego pochodzenia, B. Achremowicz, Porównanie składu chemicznego i mineralnego płatków zbożowych – ocena porównawcza, Część I Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, (2), 2016.

Kto powinien spożywać płatki jaglane?

Dzięki temu, iż płatki jaglane należą do produktów łatwostrawnych, rekomendowane są w okresie rekonwalescencji pooperacyjnej. Ponadto warto wprowadzić je do diety osób borykających się z jednostkami chorobowymi, związanymi z zaburzonym funkcjonowaniem układu pokarmowego (np. refluks żołądkowo-przełykowy, jelito drażliwe, choroba Leśniowskiego- Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, wrzody żołądka i dwunastnicy i inne).

Czy wiesz że: płatki jaglane sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale i do domowych zabiegów kosmetycznych, stanowiąc składnik maseczki lub peelingu?

Nie sposób nie wspomnieć, iż płatki jaglane są naturalnym produktem bezglutenowym. Z powodzeniem zatem mogą być stosowane przez osoby będące na diecie pozbawionej glutenu. Warto w tym przypadku wybierać takie płatki, które posiadają odpowiedni certyfikat (znak przekreślonego kłosa). Oznakowanie to świadczy o tym, że produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *